Tuesday, July 27, 2010

24 Iulie 2010 - Transalpina reloaded


















Era pe lista de lucruri nebifate parcurgerea Tranalpinei pe bicicleta.

Acum 2 ani de zile, dupa o intalnire de week-end undeva la munte, am decis sa parcurg cu motorul de la Sebes pana la Ranca renumita Transalpina (citisem o groaza de lucruri pe forumul de motociclism despre ea).

A fost o zi superba. Am parcurs prima parte, de la Sebes la Obarsia Lotrului, cam intr-o ora si jumatate. Era asfaltata 80%, pe ea mergeau la greu deja masinile.
Basmul a inceput de la Obarsia Lotrului catre Ranca. Drum rupt, de creasta, niciodata calcat de vreun utilaj de asfaltat...O placere rara pentru un KTM invatat cu forestierele.

Se merge pe curba de nivel, pana la pasul Urdele, aproape de 2.200m. Vreo 30km de campie, gol alpin, padure....tot ce vrei, inafara de asfalt si beton.

Drumul este denumit DN 67C, este trecut si pe harti. Pe atunci insa era vai s-amar de ala cu autoturismul lui de serie non-jeepan. Am intalnit vreo 2 Logane cu tobele in portbagaj.

Situatia s-a schimbat de data asta. Am pornit cu baietii la bicicilit to pe portiunea Ranca-Obarsie. Eu amintindu-mi de acea Transalpina virgina, dar citind acum ca s-ar fi asfaltat o buna bucata din ea. Deci am decis sa iesim pe drumul strategic, singurul neatins, care iese la Curmatura Vidrutei si mai departe la Ciunget.

Am pedalat de la 9 dimineata pana la 5 dupa-amiaza. Multe urcari, unele pe asfalt, altele pe macadam sau pe drum forestier. In total vreo 35km urcare groaznica.

Am fost 7 oameni, 6 baieti si o fata. Am pedalat, am glumit si am impartasit niste momente misto. Am facut poze, am mancat si ne-am intors inapoi cu o amintire placuta.

Spun asta pentru ca in scurt timp se va asfalta total, odata cu investitia a 30 mil Eur pentru constructia a 4 piste de ski.

Dar va ramane insa drumul de creasta, Drumul Regelui, cel spre Ciunget, doar pt biciclisti, motociclisti si orice alti calatori cu mijloace alternative (zic eu....).

Pe ansamlbu, o satifactie totala.
Cred ca orice biciclist ar trebui sa faca acest traseu. Este incredibil de frumos si prezinta si un grad sporit de anduranta ;)

Toate cele bune.

1 comment:

Veronique said...

foarte interesant si drumul si fotografiile, dar si povestirea... mi-ai dat idei :-)